Skip to main content
Artikelen

Door de ogen van de liefde.

By februari 9, 2022februari 18th, 2024No Comments

Boekrecensie: De veelkleurige rok – Wim de Bruin

7 februari 2022|Geplaatst in  BoekrecensiesUitgelicht

Een metaforenboek als hulp op onze weg

Door Annet Hoeijmans-Boon

Wim de Bruin, opgegroeid in een gereformeerd gezin, neemt al jong afscheid van het reguliere geloof. Hij verdiept zich in filosofie; later ook in religies en spiritualiteit. Zo komt hij in aanraking met de joodse mystiek. Vooral het werk van Friedrich Weinreb inspireert hem. De titel van zijn boek, De veelkleurige rok, refereert aan het Bijbelverhaal over Jozef. Ook de verhalen in de Bijbel drukken elk op hun manier de verborgen betekenis van onvoorwaardelijke liefde uit.

Hoe het boek tot stand kwam

‘Graag begeef ik me in de natuur,’ zegt Wim. ‘De ratio gaat dan op slaapstand waardoor ik me één voel met alles om me heen: bomen, struiken, de vogels die zingen. Altijd heb ik pen en papier bij me omdat er mij spontaan inzichten toevallen uit het verborgene. De verhalen schrijven zichzelf. Ik hoef er niet bij na te denken.’ De basis is onvoorwaardelijke liefde die zich uitdrukt in alle verhalen met elk een eigen kleur. Ze raken in alle eenvoud onze menselijke dagelijkse worstelingen aan en houden ons een spiegel voor. Zo kunnen ze de mens helpen om iets te begrijpen van de chaotische tijd waarin we leven.

Wat is onvoorwaardelijke liefde?

‘Als ik iemand liefheb dan wil ik dat graag tonen,’ schrijft Wim. ‘Ik vertel erover, schrijf erover, omarm mijn geliefde, geef kussen, een bos bloemen.’ Volgens Wim zijn het  uitdrukkingen, afspiegelingen, van wat hij werkelijk voelt en waarmee hij iets van de liefde die verborgen in hem aanwezig is toont. Want, zegt Wim, ‘(…) zo probeert ook God iets van Zijn liefde te tonen in en door gebeurtenissen in ons dagelijks leven.’

Inhoud

We leven in een bijzondere tijd waarin de tegenstellingen in de samenleving toenemen. Vaste geloofsstructuren brokkelen af en daarmee verliezen we ook de veiligheid die het geloof gaf. Mensen lijken te verdwalen en voelen zich verloren, angstig, gedeprimeerd. Onzekerheid en twijfel nemen toe; de pijn van afscheiding en eenzaamheid is alom zichtbaar en voelbaar. Dit alles maakt een diep verborgen heimwee wakker: een zielsverlangen naar het geheim van de Liefde.

Wim beschrijft een persoonlijke ervaring als ontwikkelingswerker in het buitenland die hem duidelijk maakte wat zijn roeping is. Hij voelde zich eenzaam en verlaten en besefte ineens dat zijn gemoedstoestand verbonden was met een dieper en groter verlangen om de liefde te dienen in deze wereld in deze transformerende tijd. Deze bewuste herinnering aan zijn levensplan gaf een andere wending aan zijn leven. Hij besloot om al zijn mogelijkheden in te zetten om de liefde te laten klinken en spreken in deze wereld.

Uitnodiging

Via de verhalen word je als lezer uitgenodigd om de gebeurtenissen die nu plaatsvinden door de ogen van de liefde te bekijken. In de natuur past alles zich aan de omstandigheden aan; een eeuwenoude grote kracht en invloed. Wij mensen zijn ons vermogen om ons aan te passen aan de leefomstandigheden kwijtgeraakt. We vinden inmiddels dat de omstandigheden zich aan ons moeten aanpassen en worden boos als iets niet gaat zoals wij dat willen. In de samenleving worden die korte lontjes ten opzichte van elkaar steeds zichtbaarder en ervaarbaarder. Metaforen kunnen helpen om iets te begrijpen van deze overgangstijd en de weg die wij, individueel en gezamenlijk, gaan. Het geeft inzicht in de achterliggende reden en hoe je zelf dingen kunt veranderen. Het geeft handvatten hoe we, te midden van de turbulentie, in liefde verbonden kunnen blijven.

Mijn lezerservaring

Ik heb het boek met plezier gelezen. Het is toegankelijk geschreven. Boeiend en nuancerend vond ik de uitleg over de taal van de Bijbel, geschreven in het Hebreeuwse alfabet. Anders dan ons alfabet bestaat het alleen uit medeklinkers. Dat betekent dat het woordbeeld niet vastligt. De context geeft een aanwijzing naar de betekenis van het woord. Deze context hangt af van de tijdsgeest en het wereldbeeld waarin de vertaling wordt gemaakt. Wat me ook aanspreekt is dat de inhoud de lezer op weg helpt om de veranderingen die gaande zijn vanuit de liefde te verstaan. Leren kijken met de ogen van hart en ziel.

De veelkleurige rok. Een metaforenboek als hulp op onze weg | Wim de Bruin | Uitgeverij Van Warven | ISBN 978-94-93175-49-5 | Druk: 1 | december 2020 | 200 pagina’s | €17,95 

Annet Hoeijmans-Boon (1948) is al vele jaren getrouwd, trotse moeder en oma. Ze studeerde o.a. Spirituele Psychotherapie en is werkzaam geweest binnen het bedrijfsleven als communicatietrainer. Zij werkt als spirituele counselor vanuit het fundamentele vertrouwen dat alle potentie voor verandering zich bevindt binnen het individu. Zo inspireert ze de ander via creatieve interventies en intuïtieve ontwikkeling een dialoog aan te gaan met het innerlijke weten en op deze wijze eigen antwoorden te ontdekken en tot expressie te brengen.
www.ennoia.nl