Artikelen

EGOPIJN EN ZIELEPIJN.

By januari 7, 2020 januari 8th, 2020 No Comments

De oorsprong van pijn is een conflict tussen de levenskrachten die gericht zijn op evolutie en groei én de beschermingslagen of overlevingsmechanismen die de levende wezenskern omgeven en afsluiten. Deze zelfbeschermings-lagen en overlevingsmechanismen houden de levensstroom tegen. Zowel egopijn als zielepijn veroorzaken ervaringen van lijden. Er is echter een betekenisvol verschil tussen beide dimensies van lijden.

Egopijn is het gevolg van verwachtingen die niet gerealiseerd worden, van verzet tegen datgene wat plaatsvindt en gebeurt. Egopijn is een gevolg van bewuste en onbewuste weerstand, gevolgd door emotionele pijn, krenking en kwetsing.

Zielepijn komt voort uit het ondergaan, het doorleven, van een dieperliggend ontwikkelingsproces verbonden met collectief voortschrijdend Bewustzijn en noodzakelijke veranderingen waarmee de levens-stroom ons confronteert via allerlei verschillende ontmoetingen.

Tijdens perioden van emotionele en fysieke pijn en lijden worden we geconfronteerd met “waarom” vragen. We hebben te dealen met verwachtingen die niet uitkomen, verliezen die we moeten incasseren en waar we ons toe moeten leren verhouden in ons leven. Acceptatie van wat is en wat gebeurt en – via levenservaring – inzicht verwerven in het dieperliggende proces van ontwikkeling is dan de grootste klus om te klaren en een uitdaging.

Hoewel het moeilijk kan zijn aan de hand van wat we voelen onderscheid te maken tussen egopijn en zielepijn zijn we als mensheid aangekomen in een ontwikkelingsfase waarin we deze verfijning kunnen leren onderscheiden, waarnemen en voelen.

Zo is er bv een soort pijn die innig verbonden is met krenkingen van het ego. De behoeften van het ego zijn o.a.aandacht willen hebben, bewondering krijgen, zeggenschap hebben, macht, seks en geld hebben, verlangens die vervuld “moeten” worden. Ons ego zal vaak heel ver willen gaan om aan z’n trekken te komen.

De behoefte indruk te maken op anderen, een “centrale” rol te spelen, het gevoel willen hebben een “echte man of vrouw” te zijn wortelt altijd in het ego, in archetypische stereotiepe reactie-patronen. Wanneer deze behoeften onvervuld blijven veroorzaakt dit ego-pijn, vaak gekoppeld aan een innerlijke beleving van leegte en hunkering. Het ego voel