Skip to main content
Artikelen

Hoe werkt het scheppingsproces in ons en met ons?

By september 15, 2019januari 18th, 2020No Comments

Openbaring

Hoe werkt het scheppingsproces in ons en met ons?

Een van de mogelijke routes om inzicht te krijgen in scheppings-processen is via kunstzinnige uitingen zoals schilderen en muziek. Een hele andere route als bv via de wetenschap, maar daarom niet minder boeiend en fascinerend!

Via jarenlange ervaring met sluier-schilderen, daarbij stapje voor stapje mijn intuitie volgend, leerde ik uitvoerig over de werking en werkzaam -heid van het scheppingsproces. Een beeld, vanuit een totaal ander perspectief genomen of gecreeerd, kan soms meer zeggen dan lange wetenschappelijke of filosofische gedachtegangen. Het kan ons wereldbeeld veranderen. Herinner je eens de foto van de onze Planeet Aarde, gemaakt vanuit de ruimte. Het bracht een paradigma verschuiving en een grote collectieve bewustzijnsverandering op gang.
Zo kunnen beelden vanuit de ziel iets aanraken in de maker én in de toeschouwer waardoor een innerlijke beweging op gang gebracht wordt….zacht en organisch.

Intuïtief sluieren met aquarelverf is een vorm van schilderen die verbonden is met het verkennen en verbeelden van de diepere lagen van bewustzijn. Door de kleurensluiers over elkaar aan te brengen wordt de kleur vanzelf intenser, maar blijft wel levend licht. De zo ontstane schilderijen spreken in de taal van de ziel, een universele taal.
Wat er in de beleving van degene die schildert gebeurt is even belangrijk als het uiteindelijke schilderij dat ontstaat, ont-sluierd wordt.
De communicatie, de wisselwerking door alle lagen heen, is essentieel.
Zowel het innerlijke intuïtieve gesprek als de gezamenlijke uitwisselingen die erover kunnen ontstaan zijn een bron van inspiratie.

Intuïtief schilderen is een manier om jezelf uit te drukken, om iets vanuit jezelf uit te beelden vrij van verwachtingen en vooraf bepaald perspectief. Iedereen kan het als je maar durft…..
Door steeds met frisse ogen te kijken en het werk voortdurend te draaien, blijf je zo lang mogelijk aanwezig met een open hart en een open blik. Al doende kun je inzicht krijgen in, en voeling krijgen met, persoonlijke en collectieve ontwikkelingsprocessen.
Het stimuleert tot het openen van het hart en het verder ontwikkelen van zinvolle communicatieve processen en vaardigheden.

Soms gebeurt er iets spannends…. zowel in dit intuïtieve scheppings-proces als in je dagelijkse leven, dat niet past in je besef van de werkelijkheid. Dat kun je afwijzen of negeren…
Een andere mogelijkheid is je open te stellen voor deze ervaring en voelen wat er te voelen valt, zonder oordeel of zonder het te willen veranderen. Mij overkwam dit begin jaren negentig tijdens het schilderen van een sluierschilderij dat uiteindelijk de titel “Openbaring” meekreeg.

Openbaring – Annet Hoeijmans-Boon ©.

Via de bewust geworden ervaring in het scheppen van verbinding tussen innerlijke en uiterlijke werkelijkheid verandert een basisaanname of een aangenomen beeld/opvatting. Al schilderend en scheppend leer je woord- en denk-beelden bij te stellen; en in deze tijd juist helemaal te herscheppen!
En het leuke is: iedereen kan het, want elke ziel heeft een aanwezig en vurig ( gepassioneerd) verlangen: zichzelf uit te drukken tot in het leven van alledag.

Een prachtige, vrolijke en avontuurlijke reis!
Annet.