Skip to main content
Verhalen

Zelfexpressie: het tot uiting brengen van je levensessentie.

By februari 25, 2020No Comments

Steeds meer mensen herkennen, voelen en volgen de weg van intuitie, waarbij het onderscheiden van intuitieve respons en instinctieve reacties steeds helderder wordt.

Intuïtieve respons: gevoelde intentie die altijd gericht is op inspireren en stimuleren van mogelijkheden verbonden met eigen keuze-verantwoordelijkheid van individuen en groepen.

Instinctieve reactie: vanuit (vaak onbewuste) weerstand via een emotioneel diep ingesleten patroon willen heersen, macht uitoefenen, overtuigen via uitsluiting van anderen, of van een andere gedachtegang of zienswijze.

Niet alleen persoonlijk, maar ook maatschappelijk wordt de werking van de intuitieve verbindende omvormende transformatie-kracht steeds zichtbaarder. Dienstbaar leiderschap vanuit diepgaand besef van verbondenheid, duurzaamheid en de kracht van synergie in samenwerking is groeiend.

Adrie van Zanten schreef haar verhaal vanuit haar eigen ontwikkelingsproces. Ze heeft me gevraagd het hier te delen ?.

Zielenbloem – Adrie van Zanten ©

“Ja, zo werkt dat, weet ook ik uit ervaring” was mijn reactie op Annets voorbeeldverhaal over de werking van het creatieve proces. Ik wil nu graag iets vertellen over mijn ervaringen ermee.

Al 30 jaar loop ik met Annet op dat creatieve pad. En ik ben er heel dankbaar voor. Voor die tijd zat ik erg in mijn denken en bij vragen over gevoelens en mezelf beter leren kennen kroop ik als een klein meisje in een hoekje en zei vaak alleen maar “dat weet ik niet”. Ik gaf de leiding uit handen aan anderen.

In 1983 begon Annet met een cursus ‘beeldend vermogen’. Wat was dat een verademing! Ik hoefde niet (braaf) een ander te volgen, kon uit mijn denken blijven en van binnenuit in mijn eigen verhaal meegaan. Geen gevoel van ‘niet goed (genoeg)’, maar herkenning, humor en voelen van binnenuit. Ik werd er heel blij van.

Een paar voorbeelden:

Een van de eerste creatieve visualisaties. We begonnen altijd met een paar diepe ademhalingen en afstemming in stilte om bij je zielehart te komen. Je loopt op een pad (kijk om je heen wat je ziet). In de verte komt iets of iemand naar je toe. Laat je verassen door wat in jou opkomt….  Ja, ik zag een oude man in het zwart met een riek op zijn schouder naar me toekomen.

Vraag als hij dichterbij is of hij je iets te zeggen heeft?

Ja, dat had hij. Hij zei: Houd het licht. Licht als ‘niet zwaar’ en ‘niet donker’.  Ik wist niet eens dat ik zwaar tilde aan het leven, voelde wel dat het klopte.

Na het afscheid kwam ik weer in het hier en nu. En telkens als het nodig was dacht ik weer : Houd het licht. Die intuïtieve boodschap ging lang met me mee…

Een jaar of vijf later in een workshop van Annet:

“Wat heb je op dit moment nodig?”  Heel duidelijk wist ik: Energie. 

“ Er is overvloed voor alles en iedereen. Laat je innerlijk meenemen naar een plaats waar je dat kunt krijgen”. 

Voor mij was dat bij een fontein op een plein in een stad. Zo’n grote bak op een poot. Vanuit een opening in het midden spoot (veel) water omhoog. Ik klom in de bak en dacht energie te krijgen door bovenop de opening te gaan zitten. En merkte dat dat niet werkte. Ik schoot in de lach en wist: Je zit jezelf in de weg en sluit dan juist alle energie af. Ook deze visualisatie heeft mij lang, vol humor, geholpen.

Weer later ging het over: ‘het stuur in eigen handen nemen’. 

Ik houd veel van muziek en zo mocht mijn dirigent mijn stuurman zijn. “Kijk eens waar je dirigent is”. Ik stond op een podium voor een uitvoering en zag mijn dirigent ergens aan het eind van de zaal naar buiten staan kijken. Met zijn rug naar me toe. (Niet leuk, maar wel humor). “Kun je contact met hem krijgen?” Gelukkig lukte dat en langzamerhand kwam hij naar me toe. Ging uiteindelijk als ondersteuning achter me staan om samen mijn levensmuziek te dirigeren. Hij is nog niet altijd heel dichtbij, maar ik weet nu hoe ik het contact kan herstellen.

En zo helpen deze creatieve oefeningen me steeds weer om vrolijk, met humor in het nu te leven. Mijn eigen hart en ziel te volgen. Dat is niet het enige: Verhalen, gedichtjes, liedjes, sluierschilderingen, muziekstukjes. Het zijn allemaal creatieve uitingen die me helpen meer in vreugde, licht en liefde te leven.

Een steeds wederkerend thema in mijn gedichten is ‘de grot’. Meestal mijn eigen plek, soms ook een nieuwe plaats, waar ik nieuwe ontdekkingen doe. Hier mijn plek van waaruit ik naar buiten kom.

CREATIVITEIT.

Het goud stroomt binnen in mijn grot,

mag daar als liefde wezen.

Door ’t liefdegoud gevuld met god

kan ik van binnenuit genezen.

Vanuit mijn eigen kern

stromen nu de gouden stralen

naar alles wat me omringt,

ik zal er mijn kracht uit halen.

En door met mijn creativiteit te werken

mezelf en anderen versterken.

Adrie van Zanten ©