Skip to main content
Artikelen

Het vuur van verlangen…Deel 2.

Verlangens zijn verbonden met emoties en veroorzaken innerlijke onrust en stress. Een zenuwachtig opgejaagd gevoel. Emoties zijn gewaarwordingen die ons attent maken op onze emotionele behoeften en onderliggende verlangens. Het zijn belangrijke drijfveren. Ze liggen aan de basis van de vorming van ons gedrag en onze persoonlijkheid.

Emoties komen onverwachts omhoog en brengen je meestal uit balans. Het zijn réacties op situaties en ervaringen die je niet begrijpt, niet eerlijk of onrechtvaardig vindt en waartegen je je in je jonge jaren instinctief hebt leren beschermen. Onderdrukte emoties belemmeren ons vaak die dingen te doen die we het liefst zouden willen en die we eigenlijk ten diepste verlangen. 

Emoties zetten iets in beweging. Het vuur van verlangen spoort aan…

Als kind krijgen we bepalende boodschappen mee zoals: ‘Kinderen die vragen worden overgeslagen’ en ‘Doe eens effe normaal’ of ‘daar hoef je toch niet boos, verdrietig, om te worden?’  Als gevolg hiervan hebben we geleerd emoties te onderdrukken of te negeren. En daarmee zijn ook verlangens en behoeften ‘ondergronds’ gegaan en een blinde vlek geworden. We bagatelliseren, rationaliseren en analyseren. Door je emoties nu opnieuw toe te laten en te doorvoelen kan de energie weer gaan stromen en komt er vanzelf meer vitaliteit en levenslust vrij. De spanning ontlaadt zich. Het herkennen van deze gevoelstaal is van wezenlijke betekenis bij het onderzoeken van je verborgen verlangen(s).

Sommige verlangens komen voort uit iets waar we behoefte aan “denken” te hebben. Andere verlangens “voelen” als een innerlijke hunkering naar iets onbereikbaars. Ongemakkelijke gevoelens en stress hebben dus een betekenis en zijn een emotioneel aanknopingspunt. Ze wijzen de weg naar onderdrukte en weggestopte behoeftes en verlangens. Onvervulde verlangens blijven aan je knagen. Een hunkering naar iets wat niet aanwezig is. Wat is het dan dat je wérkelijk wil en wenst? 

Jij bent de eigenaar van jouw verlangen. Niemand anders. 

Het vraagt moed om je hiervoor bewust open te stellen en het te (durven) voelen omdat het zo kwetsbaar, onveilig en zwak voelt. Het roept ook extra spanning op omdat je je losmaakt van een oud geconditioneerd gedrags- en verwachtingspatroon. Opnieuw leren vertrouwen op jezelf en datgene wat jij voelt en waarneemt.

Iemand zei onlangs tegen mij: ik heb zó sterk het gevoel dat ik in de verkeerde film leef! Deze opmerking zou een poort kunnen zijn voor zelfreflectie en zelfonderzoek. Wat zijn de diepere verlangens die aan de basis liggen van deze opmerking? Wat is de echte film waarin je wel thuishoort? Het ware verhaal achter jouw verlangen? Welke keuzes en afslagen heb je genomen in je leven waardoor je uiteindelijk terecht bent gekomen in deze ‘verkeerde’ film?

Het persoonlijke, transpersoonlijke en spirituele pad van zelfontwikkeling gaf mij antwoorden waar ik naar op zoek was. Vanuit de vragen die ik stelde leerde ik gehoor te geven aan de intuïtieve fluisteringen vanuit mijn ziel. Zo maakte ik contact met een andere tijdloze werkelijkheid zonder deze fysieke werkelijkheid te hoeven ‘verlaten’.

Dat zette me op het spoor van de co-creatiekracht van oorspronkelijk verlangen. 

Hoe kan het verborgen verlangen deze creatieve wilskracht in jou dan wakker maken zodat je, aangevuurd door dit verlangen, doelgerichte keuzes durft te maken en in actie komt? Wat wil je? Wat heb je nodig? De onrust en het onbestemde gevoel leiden je innerlijk naar een deur; een toegangspoort tot wat je wezenlijk wilt en wenst. De buik is het energetische centrum van waaruit we in relatie treden met onszelf, met andere mensen en met het Leven. Wanneer we hier een basis leren voelen van veiligheid en geborgenheid durven we innerlijk ‘om te keren’ Ons toe te keren naar onszelf. Toegewijd worden aan ons oorspronkelijke verlangen en levensplan. Verbonden met ontwikkelen van wilskracht en besluitvaardigheid en expressie-kracht. Jij mag leren innerlijke sturing en richting te geven aan je leven. Regie nemen over de inhoud van je gedachten, je verbeeldingskracht en je (scheppende) wilskracht. 

Wanneer je daadwerkelijk besluit om te gaan leven vanuit datgene wat je écht met hart en ziel verlangt en wilt is dat een spannende en ingewikkelde periode omdat het je automatische piloot uitschakelt en het je leven op zijn kop zet. 

En toch…als je ermee aan de slag gaat genereert het tegelijkertijd ook levenslust, levensvreugde en geluk. Het spreekt je natuurlijk aanwezige talenten aan en daagt je uit om je aandacht en energie te verschuiven naar diepere waarden, zingeving en betekenisgeving van je leven! Een ander referentiekader wordt “wakker” gemaakt. Een groter ruimer bewustzijnsperspectief verbonden met andere innerlijke waarden en met álle leven. Je hart opent zich stapje voor stapje gekoesterd in jouw liefde en vertrouwen en wordt zo de brug.

Het is fijn om te weten dat er een groot aanbod aan gedegen opleidingen en begeleidingen zijn waar kennis en ervaring samenkomen en waar je terecht kunt met jouw wensen en verlangens. De (vrije) keuze om samen te ontdekken en samen te leren is zoveel leuker en fijner en bevordert de kwaliteit van (je) leven. Bovendien ondersteun je elkaar in dit groei- en ontwikkelingsproces, zowel individueel als collectief.